KRYEFAQJA » LAJME » Bota » Balona që do të qëndrojë 100 ditë në hapësirë, niset me sukses nga NASA

Balona që do të qëndrojë 100 ditë në hapësirë, niset me sukses nga NASA

Shkencëtarët e NASA-s në Zelandën e Re nisën me sukses një balonë me presion të lartë për të kryer hetime shkencore pranë hapësirës. Balona do të fluturojë rreth botës në hemisferën jugore në varësi të shpejtësisë së erërave. Balona, 532 mijë metra kub, pritet do të qëndrojë në një lartësi prej 33.5 kilometrash dhe do të mund të shihet edhe me sy të lirë. Qëllimi është që ajo të qëndrojë në ajër për më shumë se 100 ditë. Balona do të kontrollohet gjatë gjithë misionit nga ekspertët e NASA-s. Rekordi aktual sa i takon fluturimit të një balonë me presion nga NASA, është 54 ditë qëndrim në ajër.