KRYEFAQJA » LAJME » “Barometri i Ballkanit 2016”: Shqiptarët më optimistë për BE-në, por korrupsioni problem i madh për rajonin
Bushati thirrje opozitës: Të vazhdojmë Reformën në Drejtësi

“Barometri i Ballkanit 2016”: Shqiptarët më optimistë për BE-në, por korrupsioni problem i madh për rajonin

Shqiptarët janë ndër njerëzit më optimistë në rajon në lidhje me pritjet e tyre nga procesi i integrimit evropian dhe përfitimet që rrjedhin nga anëtarësimi në BE. 81 përqind e të anketuarve shqiptarë besojnë se anëtarësimi në BE është një e mirë gjë, ndërkohë që në Evropën Juglindore (EJL) kjo shifër është pothuaj gjysma, 39 përqind. Njoftimi u bë të enjten në prezantimin nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (KBR), i sondazhit “Barometri i Ballkanit 2016”, në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Shqipërisë, në Tiranë. “Komisioni Evropian rekomandoi hapjen e bisedimeve me Bashkimin Evropian, kështu që unë jam shumë i kënaqur shqiptarët rezultojnë si mbështetësit kryesorë të procesit të integrimit në BE” tha me këtë rast ministri i Punëve të Jashtme të Shqipërisë, Ditmir Bushati. Ai përgëzoi KBR për aktivitetet e ndërmarra në rrugën e rajonit drejt BE-së.
“Korrupsioni është një çështje e rëndësishme për Evropën Juglindore; në nivel rajonal 27 përqind e të anketuarëve përmendën korrupsionin si një nga problemet më të mëdha. Kjo shifër në 2014, ishte 15 përqind. Përgjigjet e të anketuarve tregojnë se ata janë të gatshëm për të vepruar për të ndaluar korrupsionin, por shumica e tyre besojnë se qeveria e tyre është e paefektshëm në luftën ndaj korrupsionit “, tha Sekretarin e Përgjithshëm të KBR, Goran Svilanoviç. Ai shtoi se edhe pse shifrat e “Barometri i Ballkanit 2016” tregojnë “se ekonomitë e rajonit kanë nisur rimëkëmbjen, mesazhi është i qartë: Rajoni ka ende shumë punë për të bërë trajtimin e shumë çështje të rëndësishme për të vijuar me rritjen ekonomike”.
Prezantimi u organizua nga Qendra e Ekselencës e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë, KBR dhe Fridrich Ebert Stiftung. Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm, Gazmend Turdiu dha një vështrim të detajuar të rezultateve të sondazhit “Barometri i Ballkanit 2016”.
Gjetjet e sondazhit u prezantuan me përfaqësuesit e nivelit të lartë të qeverisë shqiptare dhe të trupit diplomatik, grupet e ekspertëve, organizatat e shoqërisë civile, si dhe përfaqësues të akademisë dhe nxënësve. Ngjarja i paraprin Konferencës së KBR- kundër terrorizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm në Evropën Juglindore, dhe Seminarit me autoritetet kombëtare në SEE 2020 Programimit Dokumentit 2017 -2019, aktivitet që zhvillohet në Tiranë më 11 nëntor.
“Barometri Balkan 2016” është si nje studim i plotë i porositur nga KBR lidhur me qëndrimet, përvojat dhe perceptimet e publikut dhe komunitetit të biznesit në Evropën Juglindore për çështje të ndryshme ekonomike, sociale, politike dhe kulturore. Studimi është realizuar me 8000 qytetarëve dhe 1800 kompanitë në të gjithë rajonin.