KRYEFAQJA » LAJME » INSTAT, Muaji prill rritje të importeve dhe eksporteve
INSTAT, Muaji prill rritje të importeve dhe eksporteve

INSTAT, Muaji prill rritje të importeve dhe eksporteve

Eksportet për muajin prill janë rritur me 1,5 % në krahasim me të njëjtin muaj një vit më parë dhe me 9 % në krahasim me Mars 2016. Ndërsa importet e mallrave në muajin Prill 2016 janë rritur me 17,2 % në krahasim me Prill 2015 dhe 9,1 % në krahasim me Mars 2016. Deficiti tregtar i këtij muaji është 30 mld lekë, duke u rritur me 31,4 % krahasuar me Prill 2015 dhe 9,2 % në krahasim me Mars 2016. Në rritjen e ekporteve ka ndikuar më shumë grupi “Tekstile dhe këpucë” me +11,3 % ndërsa negativisht ka ndikuar grupi: “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” me -12,3 pikë përqindje. Sa i përket importeve rritja vjetore e importeve prej 17,2 % këtë muaj është ndikuar kryesisht nga grupi “Materiale ndërtimi dhe metale” me +11,0 pikë përqindje. Gjate muajit prill Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të eksporteve, me Italinë me 22,7 %, Greqinë me 18,7 % dhe Serbinë 127,2%. Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe janë: Kosova me 31,4 %, Maqedonia me 10,6 % dhe Spanja me 21,8 %. Rritjen më të madhe të importeve vendi ynë e kishte gjatë muajit prill me Italinë me 5,6 %, Gjermaninë me 207,9 % dhe Greqinë me 0,2 %. Ndërsa vendet me të cilat importet kanë pasur uljen më të madhe janë: Kina me 19,8 %, Serbia me 12,3 % dhe SHBA me 45,0 %.