KRYEFAQJA » LAJME » Profesor Kalo: Të dekriminalizohet gabimi mjeksor
Profesor Kalo: Të dekriminalizohet gabimi mjeksor

Profesor Kalo: Të dekriminalizohet gabimi mjeksor

Gabimet mjeksore në detyrë nuk janë vepra penale, por duhet të konsiderohen si çështje civile. Një nga emrat më të respektuar të mjekësisë shqiptare, profesor Isuf Kalo, ekspert në fushën e akreditimit të cilësisë dhe sigurimit të institucioneve shëndetësore, thotë për TVSH, se të kriminalizosh mjekët për gabimet në detyrë duhet të korigjosh fillimisht mangësitë e sistemit shëndetësor. “Ne nuk dimë se në çfarë mase pacientët tanë dëmtohen. Ne nuk kemi rregjistrime të asaj se çfarë shkon gabim. Nuk ka rrëfime të gabimeve se kanë frikën e ndëshkimit dhe kjo heq mundesinë e artë për tu përmirësuar. Dëmi që i bëhet të sëmurit, nuk zhdëmtohet” spjegon profesor Kalo. Sipas tij “Kjo ka krijuar një konflikt mes pacientëve dhe mjekëve. Ata pasi dëmtohen dëshirojnë të shohin mjekun e penalizuar. Asgjë nuk vjen nga kjo. Pacienti fiton vetëm kur i vendoset drejtësi për dëmin që është bërë” shton ai.
Sipas profesor Isuf Kalos fokusimi i gabimeve mjeksore tek mjeku, e çon debatin në vend të gabuar, nuk prodhon zgjidhje dhe penalizon të gjitha palët duket prodhuar konflikte. “Nese ti bën një gabim në detyrë e sipër me qëllim gjithmonë të mirë për ta shëruar të sëmurin, ky nuk është penal, por civil. Nuk ndëshkohet ai që bëri gabimin, por dëmshpërblehet i sëmuri” thotë profesor Kalo për TVSH. “Në pamundësi për të zhdëmtuar të sëmurin, e kanalizojmë gjithë mllefin dhe të drejtën e pacientëve” shton më tej ai.
Profesor Isuf Kalo sugjeron se “Çështja e sigurisë në spitale dhe në sistemin shëndetësor kërkon një platformë. Kriminalizimi i mjekëve nuk sjell asnjë përmirësim, përveç se shton frikën, i vë mjekët në pozita difensive dhe kjo është me kosto shumë të madhe edhe për pacientët edhe për shoqërinë” paralajmëron ai.
Urdhrat e profesionistëve të shëndetësisë në unison kanë kërkuar para deputetëve anëtarë të komisionit parlamentar të shëndetësisë dekriminalizmin e gabimit mjeksor në kodin penal. Viti 2015 shënoi numrin më të lartë të personave personel mjekësor të dënuar përkatësisht 12 të dënuar ndërkohë që për këtë vit deri më tani janë janë dënuar 8 mjekë.