KRYEFAQJA » LAJME » Ekonomi » Pikat e karburanteve, vendoset tarifa e liçensimit, paralajmërohet rritja e çmimit
Pikat e karburanteve, vendoset tarifa e liçensimit, paralajmërohet rritja e çmimit

Pikat e karburanteve, vendoset tarifa e liçensimit, paralajmërohet rritja e çmimit

Çdo pikë karburanti në Tiranë do të paguajë një tarifë liçensimi 3 milionë lekë, ndërkohë që për çdo stacion të furnizimit me karburant në rrethe kjo tarifë është përcaktuar 1 milionë lekë. Ky është vendimi i fundit i miratuar në qeveri, me propozim të ministrisë së energjisë. Prej tij duket se më e fituara do të dalë Bashkia e Tiranës, pasi të ardhurat nga kjo tarifë liçensimi për karburantet do të mblidhen nga bashkitë. Tirana është përfituesja më e madhe për shkak të nivelit të lartë edhe përqëndrimit të pikave rreth kryeqytetit.
Shoqatat e hidrokarbureve e kanë kundërshtuar me forcë këtë tarifë që prej muajit shkurt. Madje, grosistët në atë kohë përmes një letre drejtuar kryeminisrit paralajmëruan ndërprejrje të aktivitetit hidrokarbur. Por të mërkurën pas vendimit të miratuar, të kontaktuar nga RTSH, ata thonë se tarifa do të faturohet në çmimin e karburanteve. Në bazë të llogaritjve të tyre me hyrjen në fuqi të kësaj takse, çmimi i karbruanteve do të rritet nga 3 deri në 6 lekë për litër. Nga ana tjetër shoqatat e hidrokarbureve shtojnë se kjo tarifë nuk është e drejtë pasi ajo është rrëzuar nga Gjykata Kushtetuese. Sipas saj koncepti i tarifës është për të mbuluar shpenzimet administrative dhe jo për të vjelë të ardhura. Sipas Shoqates se Hidrokarbureve është e paprecedentë që të injorohet pushteti gjyqesor që e ka quajtur antikushtetuese këtë tarifë.